Érezd jól magad Te is ...

Egyensúlyépítő

  10 + 1  tipp, amivel leveheted a vendégeidet a lábukról

2018. április 19. - Balogh Ilike

Utált családi összejövetelből hálás vendégeket, hogyan ?

Életünkben igen fontosak az emberi kapcsolataink  és azok minősége

Ám e kapcsolatokat időről - időre ápolni kell. Most a jó idő beköszöntével mi sem egyszerűbb,mint meghívni barátainkat egy kerti partira "Jó társaságban repül az idő ! " - szokták mondani . De mi a helyzet akkor, ha rokonokat kell meghívnod egy közös ebédre vagy vacsorára ?

kelsey-chance-575543-unsplash.jpg

Ki ne ismerné a történetet, miszerint hősünk épp a kötelező családi vendégséget készül megszervezni, ...

amikor a meghívásra a vendégek egy része nem is reagál,nem tudni, hogy 5 főre készíts ételt vagy 50-re ? Más közli, hogy ő nem jön, ha x, y ott lesz, megint mások bájosan azt kérdezik, hogy ugye, eljöhet, mind a 6 gyereke a családjával ? Ugye, Te is jártál már így ? 

Már előre utálod az egészet

Mit nem adnál, ha épp annyival lennél csak idősebb, mint amennyi nap múlva már túl leszel a bulin. Tudod, hogy úgysem lesz jó mindenkinek minden.  Ha kerti parti lesz, egyeseknek az nem lesz jó. Ha bent tartod a vendégséget: Vétek  ilyen időben bent lenni - kritizálnak majd. Tudod, hogy  egyesek a szemeikkel gombostűnyi szakaszonként végig  pásztázzák majd a lakásod a hibákat, a pókhálókat keresve. A háziasszonyok meg arról susmognak ,vajon miért lett ilyen lapos a piskótád. Direkt csak fél adagot készítettél, vagy összeesett ?

Aztán megérkeznek a vendégek

Kezdetben mindenki kontrollálja magát, bájosan csevegnek, ki nem esve a szerepükből. Igaz, hogy egy éve nem láttak, de most mindent tudni akarnak rólad, de azonnal !

Elérkezik az ajándékozás ideje

Csak azt látod, hogy mint egy jó licitben, egyre felértékelődnek  az ajándékok. Az egyiké mindig drágább, mint a másiké. S, hogy az tetszik-e az ünnepeltnek ? Ja, az kit érdekel ? Persze, azért kicsikarnak egy tetszés nyilvánítást tőle, a látszat kedvéért.  S ebben mindig biztos a siker, hisz intelligens ember akkor sem mondja, hogy nem tetszik az ajándék, ha az valóban nem tetszik.

Vannak akik azzal hívják fel magukra a figyelmet, hogy bepirítanak másokat, hogy ezzel is magukat fényezzék. A vicces az egészben az, hogy mindeközben Te már tudod, mik a valódi szándékaik, mi motiválja őket és csak nézed, meghagyva abban a hitükben, hogy mit sem sejtesz az egészből és téged is elkápráztathatnak nagyságuk fitogtatásával.

Egyszer fordul a kocka

Képzeld, lesz egy pont az éltedben, amikor már képes leszel mindezzel megbékélni. Amikor  felismered mindenki játszmáját és amikor már nem ítélkezel felettük. Mert tudod, hogy mindenki a maga útját járja. Tudod, hogy mindenki valamiben már előtted jár, s más valamiben te jársz előnyben. Már nem akarsz versengeni senkivel. Mindez a rálátás meghozza azt a bölcsességet a számodra, amellyel képes leszel még egy ilyen utálatos összejövetelt is úgy létrehozni, hogy a vendégeid hálásan hívjanak fel sorra, másnap.

A titok, ahogy mások kedvére tehetsz, az apró nüanszokban rejlik.

 Íme  10 + 1  tipp, amivel leveheted a vendégeidet a lábukról

 

1. Ha teheted, válassz különleges helyszínt, vagy a meglévőt alakítsd át valami szokatlanra 

Bármit alakítasz is ki, a hely legyen hívogató.Például, tartsd a vendégséget a kertben, vagy valahol a szabadban. A természet önmaga is nyugtatólag hat mindenkire és számos szépséggel kápráztat el minket minden évszakban.

2. Mindenképpen tájékoztasd időben a társaságot a helyszínt illetően

Ez már meghatározza azt, hogy milyen öltözékben  várod őket. Ha szabadtéri program lesz,kérd, hogy öltözzenek annak megfelelően vagy hozzanak  váltóruhát, kényelmes cipőt.

3. Alakíts ki kisebb beszélgetős  zugokat is a nagy közösségi színtér mellett

1-1 szék egy - egy asztalka mellett, 2 párna egy farönkön ,leterített pléd a füvön ... estére pedig plédek, mécsesek.

4. Lepd meg őket valami aprósággal, már a megérkezéskor

Például, legyen a tányérjukon , vagy a poharaikon valami kis dísz, vagy név. Vagy készíts szerencse süti jellegű finomságokat idézetekkel, amiből választhatnak.

5. Gondoskodj a vendégeid külön igényeiről 

Van aki nem iszik hideget. Más nem iszik alkoholt, vagy édes üdítőket.Vannak, akik nem esznek húst, vagy ételallergiától szenvednek.Gondoskodj róla, hogy mindenki a számára megfelelő ételhez, italhoz juthasson.

6. Adj az érzékeknek

Íz, szín, illatok. Választhatsz tematikus menüket is. Például, eltelhet az este valamilyen nemzet konyhájának  a remekeit ízlelgetve. Itt azonban érdemes kutakodni, hogy bizonyosan szereti- e mindenki az adott ételeket. De szervezheted a rendezvényedet a szüret, vagy épp a húsvét jegyében.

7. Az étel legyen más, mint az eddigiekben

Ha eddig mindig hidegtálat készítettél, most adj eléjük főtt ételt. Ha eddig háromfogásos menüvel vártad őket, grillezzetek, vagy főzzetek bográcsban. Ha bográcsban főztél, most készíts hidegtálat, szendvicset. Légy változatos, ne mindig ugyanaz legyen a forgatókönyv.

8. Vond be őket az ételkészítésbe

Nem arra gondolok, hogy velük pucoltass meg 5 kg hagymát. De mondjuk, ha van elég eszközöd hozzá, akár mindenki maga sütheti és ízesítheti a főétkezés után  a maga kürtöskalácsát. Hidd el nagy élmény lesz. Te pedig előre tudsz készülni az alap tésztával.

9. A játék öröme

Bár sokan tagadják, de mindenki szeret egy kicsit gyerek lenni. Egy jó társasjáték, vagy közös mozgás( labdajáték, tánc, twister, teke ...) meghozza a jó hangulatot.

       10. Beszélgess mindenkivel egy keveset

Hadd érezze, hogy törődsz, vele, hogy érdekel a sorsa. Te vezesd a beszélgetés fonalát. Kérdezd arról, ami őt érdekli, ami fontos a számára, amiről tudod, hogy a vágya.

       +1. Adok - kapok

Az ajándékozás kényelmetlenségeit is csillapíthatod, ha  lehetőséget biztosítasz arra, hogy  a közös köszöntő, sütemény vagy torta elfogyasztása  után mindenki akkor adhassa az ünnepeltnek az ajándékot, amikor akarja. Ne legyen muszáj mindenki előtt átadnia. Ez kellemetlen lehet azok számára, akik kisebb értékű ajándékkal érkeztek.

Kellemes időtöltést ! Érezzétek jól magatokat !

 

Csatlakozz az Egyensúlyépítők csapatához :

https://www.facebook.com/groups/2244285599135317/

Olvasd fb oldalaunkat:

https://www.facebook.com/baloghicus8/

süti beállítások módosítása