Érezd jól magad Te is ...

Egyensúlyépítő

Ezt tedd és a 2019-es éved jobb lesz az ideinél - 6+1 egyszerű lépés

2018. december 30. - Balogh Ilike

pezsgo.jpg

Így év végéhez közeledve sok mindenki hátra tekint egy kicsit és számot vet az elmúló évről. Ez a számvetés leginkább egy lista. Hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, mit nem csináltunk meg, mit nem értünk el,miben vallottunk kudarcot,  kirakott keresztbe nekünk. Ez nem valami szívderítő érzés. És nemigen lelkesít fel minket, hogy hurrá, milyen fantasztikus évünk lehet jövőre. Ha követed a lépéseket, amelyeket én szoktam, biztosan Te is lelkes leszel, olvass  csak tovább ! De jó is lenne jövőre egy olyan lista, melyen csupa örömteli események sorakoznak. Legtöbbünk idei listáját ha elolvasnánk, vegyes érzések kavarognának bennünk.  Ahhoz, hogy jövő ilyenkor kellemes, szívmelengető érzés kerítsen hatalmába, mikor visszagondolsz az elmúlt évedre és rátekintesz eseményeid listájára,  ahhoz:

1.  Most vedd szépen sorra, mi minden jó dolog történt az idén veled

 

Mert történt, hidd el ! Első sorban nem arra gondolok, hogy mit valósítottál meg az álmaidból. Leginkább olyan aprónak tűnő dolgokra gondolok, mint az, hogy hányszor nevettél önfeledten, hányszor ölelted magadhoz a szeretteidet, hányszor láttál valami fenségeset, hányszor kacagtál úgy igazán , hányszor kaptál valami igazán szívhez szóló dolgot, mely aztán otthonod dísze lett és szép emlékeket idéz fel benned, . . .Én ehhez elő szoktam venni azt a határidő naplómat, ahová minden fontos dolog beírásra kerül az év folyamán. Hidd el, lesz olyan dolog, amelynél  felkiáltasz  : „ Tényleg, még ez is az idén történt, hogy is felejthettem el ! vagy „ Jé, ezt is még csak az idén kaptam ?  Olyan mintha ezer éve az enyém lenne ! ” Ahogy hónapról -  hónapra haladsz, szépen kirajzolódik az egész éved és látszik majd egy tendencia, hogy merre is haladtál.

2.  Nézz végig az éveden ! A legfontosabb kérdés, amit most fel kell tenned magadnak az az, hogy  :

 

Milyen érzés járja át most  egész lényedet ? Öröm ? Elégedettség ? Büszkeség ? Reményteliség ? Vagy Bánat ? Szomorúság ? Elkeseredettség ? Tehetetlenség ? Önsajnálat ? Düh, harag, neheztelés ? Nos, őszintén remélem , hogy  az előbbi és nem az utóbbi lista. Ám bárhol is vagy most,  tudd, hogy mindig van jobb és a jobbnál is lehet még jobb !  És, itt nem arra, gondolok, hogyha most volt egy Trabantod, akkor jövőre Ferrarid is lehet és arra sem, hogy ha eddig szingli voltál, akkor jövőre még házas is lehetsz ... Nem, nem erre gondolok ! Hisz lehet neked Ferrarid és élhetsz párkapcsolatban is, ami a kívülállók szemében akár irigylésre méltó is lehet, miközben mégsem vagy boldog és elégedett. Fontos, hogy meglásd mindazt a jót, ami a fájdalmak mellett ott lapul az elmúlt évedben, mert csak reményteljesen, bizakodva, vidáman leszel képes igazán jó dolgokat teremteni

3.  A következő kérdések, amikre őszintén kell válaszolnod – nem hallja senki más, csak Te – szóval,  :

 

Az vagy és úgy élsz, ahogyan szeretnél? Valóban boldognak , egészségesnek és tetterősnek érzed magad ? Őszintén, tiszta szívből élsz? Megteheted mindazt, amik fontosak a számodra ? Kimondhatod amit akarsz ? Mennyire akarsz megfelelni másoknak és ez mennyire korlátoz a személyes szabadságodban ? Most ezt nem azért kell, hogy elszomorodj. Ne így tekints rá ! Úgy nézd, hogy azt keressük, hol lehetne csiszolni a dolgokon, hogy jobban forogjanak a kerekeid. Gyanítom, neked is volt olyan válaszod, hogy nem.

4.  Kalandozz el egy kicsit , milyen lenne az életed, ha igazán SZABADNAK éreznéd magadat 

 

 Írd is le !  Hogyan telnének a napjaid ? Kik vennének körbe ? Hol élnél ?  Mit ennél ? Milyen tulajdonságaid lennének ? Miben lennél tehetséges ? Utazgatnál – e ? Ha kreatív vagy , vagy szereted az ilyen dolgokat, készíthetsz magadnak  egy álom falat képekből, vagy egy képeskönyvet arról, milyennek szeretnéd a következő évedet, vagy akár az életedet.   Ha idáig eljutottál,nos valóban mérlegre teheted az idei évedet. Így, ezzel a szemmel nézd végig az eseményeket. Jelöld is ezeket külön a listádon !

 5.  Nézd meg mi az, ami az álmaid, vágyaid felé visz és mi az, ami nem szolgál már téged 

 

Mit csinálj ugyanúgy a jövő évben, mint az idén és mi az, amivel érdemes lenne felhagynod, vagy más irányba terelned az eseményeket. Tudod, ma teremtheted meg a jövő  örömteli eseményeit. Hát, ne tétovázz ! Ha nem tetszik az, amit most látsz, ( vagy szeretnél még jobbat ) azonnal láss munkához! Menj vissza a listádhoz!  Minden egyes fájdalmas, elszomorító tételnél nézd végig, mit tehetnél azért, hogy jobbá változhasson a helyzet. Azt a valamit legjobb, ha nem kerülgeted tovább, szembe nézel vele és felvállalod, vagy el kell fogadni , beletörődni, mert rajtad kívül álló dolgok, vagy olyan dolgok, melyeket nem érdemes tovább hurcolnod, ideje elengedned őket ?  Csak jelöld külön – külön a lista egyes pontjait ilyen szempontok szerint. Ezek után már csak fel kell állítanod egy fontossági sorrendet ( érdemes azzal végezned először, amely a legfájdalmasabb a számodra ) és meg kell találnod azt az eszközt és módszert, amely segítségedre lehet a megoldásában. Mielőtt azonban  végleg leszámolnál velük, köszönd meg, hogy veled voltak, hogy rámutattak néhány olyan dologra az életedben, amivel még foglalkoznod kell, majd hálás szívvel engedd őket útjukra. A lista kellemes tételeinél nincsen más dolgod, mint hálát adni értük és megnézni, hogyan tudnál még hasonló kellemes érzést hozó újabb tétellel bővíteni a listádat.

6.  A következő feladatod a jövőd érdekében az, hogy ne feledkezz meg azokról, akik idén segítették az utadat

 

Arra  biztatlak, hogy tedd személyessé az egész listádat! Nézd meg, kik segítettek neked idén abban, hogy kellemes, örömteli élményeid legyenek és köszönd meg nekik azt, amit érted tettek ! Vedd sorra a szeretteidet, a barátaidat, a munkatársaidat, az ismerőseidet, a példaképeidet, a szomszédjaidat, a  kedvenc boltod dolgozóit, a segítőidet, a mentoraidat, - ha vannak - ...  Bárkit, aki segített bárhogyan is neked és kellemes emléked fűződik hozzá. Ha már régóta járod az önismeret útjait, számodra lesz egy plusz feladatom, mely igencsak kimozdít majd a komfortzónádból. A részleteket, itt találod.

 

+ 1 A legutolsó lépés az, hogy megtervezed az idei álmodat, célodat és 

 

nézd meg, hogy milyen lépések megtételére van szerinted szükséged, hogy el is érd azokat! Mérd fel milyen eszközökre, készségekre, tudásra, segítségre van hozzá szükséged. Készíts listát róluk az egyes tételeknél és tedd meg, ami szükséges! Tudod , ahogy Assisi Szent Ferenc mondja:

Előbb csináld azt, ami szükséges,

utána azt, ami lehetséges, és

 máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.”

Most pedig, hogy befejezted az olvasást,

ha eddig nem tetted, kezdj hozzá sajátságos évértékelődhöz mielőbb. Hidd el, fantasztikus érzés letisztult célokkal, megtervezett lépésekkel  tettre készen indítani az új évedet . Sok sikert kívánok hozzá !

Balogh Icus - Egyensúlyépítő

süti beállítások módosítása