Érezd jól magad Te is ...

3 + 1  hiba, amit a célkitűzés kapcsán mindenki elkövet legalább egyszer

2018. szeptember 10. - Balogh Icus

A hétvégén kora hajnalban úton voltam. Feltűnt, hogy még e szabad napon is ,  milyen sokan  keltek fel a „ tyúkok előtt ”. Vajon miért ?

Amikor célokról álmokról beszélgetünk 1-1  workshopon, sokan szokták kérdezni tőlem,  hogy vajon helyes – e az az út, ami felé tartanak, jó e – az a cél, amit megterveztek, kitűztek. A helyzet az, hogy van ennek egy nagyon egyszerű módja, mellyel mindenki eldöntheti maga is, hogy jó úton jár- e.

gleise-1555348_640.jpg

Ha minden nap, ismétlem MINDEN egyes NAPON  képes vagy legalább valami apróságot megtenni, - képes vagy kilépni nap mint nap a komfortzónádból , ha esik, ha fúj, ha vasárnap van,  ha hétvége akkor is a célodért – és szokásoddá tenni a cselekvést, az megerősít és elégedetté tesz. Ha ez az érzés  meg van, ... akkor félig már biztos lehetsz abban, hogy jó úton jársz.  ............

 A célkitűzés kapcsán, bármely életterületedet érintse is,  gyakran, hallom másoktól, hogy  :

 „ DE ÉN MINDENT MEGTESZEK, ÁM A SIKER MÉGIS ELMARAD. MIT TEHETNÉK MÉG ?  ” 

A három három legfontosabb tanácsom, ami egyben válasz arra a kérdésre is, hogy miért nem vagy még sikeres, miért nem érted még el a vágyadat, az a következő :

 1. Nincsen benned tűz. Az lehetséges, hogy a sok teendő miatt eresztettél így le, vagy a cél amit belőttél túl távoli és a kisebb részcélok pedig nem elég motiválóak, egy biztos, amíg nem szítod fel magadban a tüzet a vágyaid beteljesülései váratnak majd magukra. Ha benned a tűz, már a vágyad tárgyának említésére is felpörög a szívverésed és lázba jössz. Jaj annak, aki megállít az utcán és azt meri kérdezni tőled,  hogy „ Mi újság veled ? ”- egyhamar biztosan nem szabadul tőled, ugyanis te elindítasz az álmodról egy szóáradatot, mely sohasem szakadna meg, ha csak rajtad múlna.

Szenvedéllyel szeresd a célodat, anélkül nem képes megvalósulni !

 1. Túl görcsösen, mondhatni ki akarod erőszakolni az élettől. Az élet ajándékait elvárni, megengedni kell. Ki lehet ugyan erőszakolni dolgokat, de a tapasztalat azt mutatja, hogy már a megszerzés útja is göröngyös és a végeredmény sem hoz maradéktalan elégedettséget majd .

Hagyj fel hamar az Élet számonkérésével és légy türelmes. Minden, a maga idejében meg fog érkezni !

 1. Rossz hírem van: Az is lehet, hogy ez a cél, mégsem a Te célod, vagy nem valódi célod. Gyakran előfordul, hogy házastársak egymás céljaival sorsközösséget vállalnak ugyan, de mégsem érzik magukénak a célt. Közös célnak jó, de személyes, egyéni célnak nem. Ezáltal  ezt a célt nem a szabadság,  az önkiteljesedés , önkifejezés vágya táplálja, hanem a kötelességtudat.

Válassz saját, személyes célt magadnak  !

A   + 1 –ik hiba leírását megtalálod a csoportunkban. Várunk szeretettel !

4 dolog, amit bátran csinálhatsz a buszmegállóban az egészségedért, anélkül, hogy ciki lenne

Állok a buszmegállóban és nézem az ácsorgó embereket.  Ahány arc, megannyi jellem. Mindegyikük  egy külön ÉLET. Vannak kitárulkozók és magukba fordulók. Hetykén felnézők és szemlesütők. Büszke tartásúak és hajlott hátúak. Kitűnni akarók és fejet szegettek. Azon tűnődöm, kinek mi járhat az eszében és vajon hogyan folytatódik majd a napjuk. Az este beköszöntével nyugodtan, elégedetten hajtják majd álomra fejüket ? Vagy tele bosszankodással, haraggal, hogy megint nem végeztek mindazzal, amit mára beterveztek ? Ki  tudja.

bus-stop-72171_640.jpg

 Egy biztos. Mindenkinek ugyanannyi percből áll  egy nap ,

sem többől, sem kevesebből. Elnézve a tömegen, a várakozók egy része iskolába siető ifjú, nagy reményekkel, hogy ott majd megtanulják mindazt, ami a nagybetűs ÉLET – hez szükségeltetik. Az ácsorgók többsége pedig a dolgozó korosztály. Ahogy rájuk nézek, úgy vélem, legtöbbjük benne van egy taposómalomban, ahol nap mint nap elvárásoknak kell megfelelni, tökéletesen kell teljesíteni, a maximumot kell hozni. A szerencsésebbek, akiknek jobb sors jutott, a munkaidő leteltével mehetnek haza. A kevésbé sorskegyeltek ráhúznak még néhány buszjáratnyi időt a munkahelyükön. Ám otthon sincsen megállás. Házimunka, tanulás a gyerekkel, törődés a társukkal ... a nagyszülők meglátogatására is már alig marad idő. Lehet ezt bírni - egy évig, öt évig, 10 évig  - ki meddig húzza – de milyen áron ? – kérdezem.

Egy lány érkezik a tömegbe, a jelzőlámpa felől, szintén buszra vár

Látom, amint a fejek  felé fordulnak, s elmenve előttük, csupán a szemük sarkából, de  figyelik őt. A lány fiatal, üde és láthatóan ragyog. Miközben konstatálom, hogy valószínűleg ő maga is az a típus, mint jómagam -  vagyis korán ébredő, hisz egyáltalán nem tűnik fáradtnak,  gyűröttnek és látszik, hogy összeszedett -  a többiek  arcáról egész mást olvasok le. Szinte hallom, amint magukban megjegyzik az álldogálók : Mitől is ilyen boldog ez a lány ? Jah, neki könnyű, fiatal még, mi gondja lehet ? És, különben is a szülei biztosan mindennel kiszolgálják .... Sajnos, ez nem egyedi eset, amikor emberek ítélkeznek mások felett, ne adj ’Isten, irigykednek rá. Attól még inkább kiveri a biztosítékot az emberek fejében az, ha valaki már nem épp a fiatal korosztályhoz tartozik, ám mégis látszik rajta, hogy jól érzi magát a bőrében, minden REND - ben van nála.

Az meg sem fordul a fejükben, hogy még számára is tartogat kihívásokat az élet,

csak talán jobban kezeli azokat, mint az irigykedők. És az, hogy talán fiatalabbnak néz ki a koránál, az sem véletlen. Ám az eszükbe sem jut a „csodálóknak”, hogy talán ha büszkeségüket félretennék, meg is kérdezhetnék őt, mitől érzi ebben a kegyetlen világban mégis pofátlanul,   ilyen jól magát. Hogy sikerül ezt elérnie ? Nem, nem  arról van szó, hogy elakad a szavuk, hisz ha a kibeszélésről van szó, megállíthatatlanok. Nem is attól félnek, hogy nem kapnának választ. Nem , nem is csodálatuk tárgyával van a gond. Másról van szó.

Valójában önmagukkal van problémájuk,

melyet még maguk elől is igyekszik ÉN- jük elrejteni .Tudat alatt pontosan tudják, az, hogy valaki álmodozik csodás életről az nem elegendő. Tudják, hogy ahhoz, hogy „ilyen „ életük legyen, ahhoz tettekre van szükség. Szembe nézni az eddigi hibáikkal, felelősséget vállalni életükért, kockáztatni, változtatni egy új, egy jobb élet reményében . Pontosan tudják, hogy  ez tudatosságot, fegyelmet és elköteleződést  kíván, amire ők képtelennek érzik magukat. És ez, a valódi ok, amiért nyuszik és nem mernek kérdezni. Félnek, hogy kiderülne, hogy ők is képesek lennének tenni önmagukért, de nem tesznek .

Egyszerűbb panaszkodni, másokat okolni saját hibáikért

Egyszer, talán felébrednek és  ... akkor ...számukra is ott a lehetőség. Ha Te kedves olvasó, szeretnéd, ha inkább csodálnának, mint sajnálnának, elárulom, hogy  a lány nem tétlenkedett a megállóban sem. Olvasott. Kihasználta azt az időt, amit mások elpazarolnak a sajátjukból. Buszra mindig várni kell. Ez tény. Így hát, rajtad áll, hogy szebbé teszed – e a napodat, vagy sem.

Íme 4 apró dolog, amit bátran csinálhatsz a megállóban anélkül, hogy ciki lenne és garantáltam jobbá teszi életedet :

 

Mielőtt rátérnék az elsőre, egy gondolat erejéig visszatérek az olvasáshoz. Mivel én sem indulok el soha könyv nélkül – mindig lapul egy a táskámban – tőlem volt, hogy megkérdezték mit olvasok, főként, hogy  még jegyzeteltem is. Amit javaslok: Mindenképp olvass valami olyat, ami feltölt, ami bizakodóvá és reményteljessé tesz. Ami megmozgat benned valamit és ha kell, számon kér, a saját érdekedben. Amitől fejlődsz, ami hozzá tesz az életedhez. Nagyon sok önismeret fejlesztő könyv van, ami mind megfelel e kritériumoknak. Miért pont ezeket ajánlom?  Mert, ha mondjuk úgy érsz munkába, hogy már lelkileg fel vagy töltődve, hidd el, az csak hasznodra válik. Szóval, itt az első életjobbító ötlet :

1. Ahhoz, hogy  bírd a mindennapi strapát, nem árt ha kicsit felturbózod az immunrendszeredet. Ehhez  minden „kéznél van”. Ugyanis, nincsen másra szükséged, mit a kezeidre.

Gyengéden masszírozd 8 x 8 nyomással a 3 közismert meridián pontot.( Vastagbél 4 -es pont, szívburok 6 -os pont, gyomor 36 - os pont ) Ez a 3 pont az egész szervezetedben beindítja a gyógyító, regeneráló folyamatokat.  Választhatsz különböző mudrák, vagyis kéztartásokból is.

2. Ha azon kapod magad, hogy ácsorgás közben egyfolytában azon jár az agyad, hogyan oldhatnád meg az épp aktuális vészhelyzetet az életedben, tedd a következőt:

Nézd meg, hogy vajon ez a probléma, fog-e számítani bármit is az éltedben 1, 2 vagy épp 5 év múlva. Ha jelentéktelennek tűnik, ne törődj vele, az idő majd megoldja. Ha fontos, jelentőségteljes dologról van szó, keress újabb nézőpontokat, az segíthet a dolgok értékelésében és a megoldás megtalálásában. Felteheted azt a kérdést is magadnak, hogy hogyan döntenél szíved szerint ?

3. Ha aggódsz, hogy elkésel, már a gyomrod is görcsben van és a főnököd korholó szavai csengnek a füledben, lásd be, hiába is aggódsz, attól a busz nem jön korábban (nincsen ráhatásod az eseményekre – kivéve, ha korábbi busszal indulsz .Nem mellesleg, akkor még néhány buszmegállónyi séta is belefér az egészségedért)  .

Használd az idődet stressz levezetésére. Végezz stressz oldó mentális gyakorlatot, vagy alkalmazz a stresszoldó kéztartást.

4. Végére hagytam talán a legfontosabbat. Nincsen jobb alkalom az ácsorgás közepette arra, minthogy  magadban kifejezd a háládat. Folyton csak arra fókuszál az emberek többsége, amije nincsen, amiből kevés van. Így teremtik meg a hiány, mint energia rezgését. S lám, miből ad nekik az élet a legtöbbet ? Hát abból. Miért ? Mert működik az energia vonzás törvénye. Amire fókuszálsz, amire a figyelmedet adod, annak energiája  növekszik és ugyanabból vonz még többet magához.

Szóval, ha jót akarsz magadnak, örömteli dolgokat az éltedbe, bőséget és egészséget, nézz végig az életeden és légy HÁLÁS mindazért, amid már meg van. És itt ne csak anyagi dolgokra gondolj ! Mikor éreztél hálát azért, hogy lélegzel ? Mikor köszönted meg szerveidnek áldozatos munkájukat ?

blur-1867402_640.jpg

E módszerek egyszerűek, ám mégis hatékonyak. Tegyél próbát velük. A fő az, hogy bármit teszel is, azt tedd meg jó szívvel, tudd, hogy  ÖNMAGADÉRT TESZED  és TEDD SZOKÁSODDÁ. S mit nyerhetsz általuk ? Néhány előny a sok közül:

 • Egészségesebb, energikusabb leszel, még délután is.
 • A fáradtság, kimerültség messze elkerül.
 • Kreatívabb leszel és összeszedettebb a munkádban.
 • Több türelmed lesz a szeretteidhez és munkatársaidhoz.
 • Hatékonyabb leszel, ezért kevesebb stressz lesz az életedben és több időd marad olyan dolgokra, amelyeket te magad választasz, kedvedre.
 • Vidám leszel és e jókedv  előbb – utóbb átragad a környezetedre is, amellyel én azt hiszem, mindenki csak nyer. 

Csatlakozz és formáld a hétköznapjaidat, az életedet  örömtelivé . Változtassuk e világot  csodás hellyé. Persze, számít a jövőd, de miért várnál egy bizonytalan jövőre, ha már most örömteli és  teljes életet élhetsz. Minden helyzetből van kiút. Segítek megtalálni. Csak egyetlen döntés választ el ettől. Te is megérdemelsz egy kiegyensúlyozott, boldog életet !  

Nézz ezentúl más szemmel a buszmegállókra.A buszmegálló egy alkalmas hely, a várakozás épp alkalmas idő, amikor úgy tehetsz magadért, hogy az semmibe sem kerül és még plusz időt sem vesz el tőled.  Végre legyél fontos a saját életedben !

 

Örömteli, boldog életet kívánok ! Balogh Icus - Egyensúlyépítő

 

 

 

 

Mire jó lehetőség egy nyaralás - 4+1 tipp  

Mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor szükségét érezzük, hogy kicsit össze szedjük magunkat, feltöltődjünk. Biztosan Te is jól tudod, hogy ez gyakran azzal jár, hogy felül kell bírálni korábbi szokásainkat; elengedni néhányukat  vagy épp újakat „ kellene ” bevezetnünk. Valljuk be őszintén, egyik sem könnyű.

Itthon persze nehezen kezdünk neki, mert nincsen időnk, ... de sebaj, jön a nyaralás

david-potaczala-721043-unsplash.jpg

Ott lesz időnk. Legalábbis sokan így gondolják. Hát, ez nem biztos, hogy így van, de talán mégsem lehetetlen vállalkozás. Pici tudatossággal, odafigyeléssel tényleg  elkezdhetünk kialakítani pár olyan szokást, aminek később is hasznát vehetjük. Nézzünk ezek közül most ötöt !

4+1 nem túl nagy erőfeszítést igénylő szokás, mely hasznodra lehet az életed több területén is

 

Mielőtt rátérnék az elsőre, el kell, hogy mondjam, nem hiszek a 21 napos szokás kialakításban. szerintem egy szokás beépüléséhez ez túl kevés idő. Ennyi idő alatt szerintem csak annyit lehet elérni, hogy képes legyél minden nap rávenni magad, hogy megtegyél valamit, ami majd szokásoddá válik és ösztönösen jön később. De azt is el kell, hogy áruljam, ez a legnehezebb lépés. Hiszen egy jövőbeli cél, eredmény, aminek érdekében próbálod magad rávenni  egy új cselekvésre, szokássá tenni azt, nem biztos, hogy elég motiváló számodra ahhoz, hogy ha esik, ha fúj, megtedd a szükséges cselekvést érte. Szóval, lássuk az első szokást :

A nyaralás jó alkalom, hogy

 

1. Megtanulj úszni az árral -

Itt arra gondolok, hogy ne akarj mindig mindent megtervezni percről percre, aztán pedig folyamatos kontroll alatt tartani, hogy minden a tervek szerint menjen. Hagyj esélyt a „ véletleneknek „ is ! Légy spontán és nyitott mindenre ! Nyaraláskor tedd meg azt, hogy előre megtervezett cél nélkül indulj el felfedező útra valamerre az adott településen, vagy a hegyekben, vagy a parton ... és ne érdekeljen, hová jutsz el. Csak fogadd be az új élményeket, tapasztalásokat, amiket megélsz útközben.

mark-bosky-32112-unsplash.jpg

 2. Kilépj a komfortzónádból ,

feszegesd a határaidat – Itt az alkalom, hogy legyezgesd a hiúságodat és szembe nézz a félelmeiddel vagy tegyél végre a céljaidért, álmaidért. Ha teheted, csinálj valami olyat, amit eddig soha. Lépj meg valami olyat, amilyet eddig nem mertél bevállalni. Bármi lehet az. Menj el egy vasakkal, láncokkal teli via ferrata útra, ülj fel egy nyitott libegőre, ha nem érzed úgy, hogy képes vagy a legtöbb nőiességet kihozni magadból ráadásul még béna is vagy a táncban, menj el egy hastánc kurzusra. Vagy azt hiszed nem tudsz jobbat rajzolni pálcika embernél ? Menj el egy jobb agyféltekés rajz tanfolyamra , vagy állj két lábbal a jeges patakba, hogy megtisztulj... Ismétlem, bármi lehet. Amitől jobban érzed magad, ami ha megtetted felszabadít.

37769190_1753717238079962_7654883150388002816_n.jpg

3. Kezdj el befelé figyelni -

 Elkerülhetetlen, hogy különféle kalandokba , helyzetekbe ne keveredj nyaralás közben. Ha tudatosan figyeled a történések hatására feljövő érzéseidet, onnan már csak 1 lépés, hogy megértsd,  mit akar az élet megmutatni neked mindezzel.

Ha például a pincérek mások rendelését teszik le az asztalodra, felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon vannak – e az életedben olyan dolgok, amelyek tulajdonképpen nem a sajátjaid, de  Te  magadénak érzed őket és felelősséget érzel arra,hogy megoldd. Vagy fordítva, - ha a  Te rendelésedet viszik más asztalára – életed mely területén érzed azt, hogy mellőzve vagy ? És, ha megérted a tanítást, már ott a lehetőség, hogy változtass a nyomasztó helyzeteden, feltéve, ha valóban akarod (nem hátráltatod tudat alatt valamivel magadat )

yoga-2176668_640.jpg

4.Ráébredj azokra a dolgokra, amiért hálás lehetsz és tedd a hála adást szokásoddá

A hétköznapokban gyakran  természetesnek veszünk dolgokat, pedig nem azok. Légy hálás ! Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy észre veszed a különbségeket az ottani élet és aközött , ahogyan Te élsz.

Például, Velencében sétálva ráébredsz,  hogy itthon mennyivel egyszerűbben juthatsz el egyik helyről a másikra, ahová csak szeretnél. Nincsenek csatornák, nem kell feltétlenül  vízi járműre szállnod. Arról már ne is beszéljünk, ha mindezek mellett még víziszonyod is van. Vagy a sikátorokat járva kiérződik amolyan ódon, kicsit dohos szag a lakásokból. te is tudod, milyen egészségtelen ez. Ugye, máris egy újabb dolog, amiért hálás lehetsz, ha Neked nem ilyen lakásban van módod élni.

tessa-rampersad-335923-unsplash.jpg

+ 1 Ha eddig nem volt szokásod, épp itt az ideje, hogy elkezdj kommunikálni másokkal

Meglepő, mennyire nem kommunikálnak egymással a párok. És erre gyakran nyaraláskor döbbennek rá. Vagy ami a leggyakoribb a hozzám érkezők konzultációján az az, hogy a párok között egyoldalú a beszélgetés.Az egyik fél beszél, a másik hallgat, épp úgy, mint a hétköznapjaikban, otthon. ( Ez jelentheti azt, hogy nem mondja ki a véleményét, tűr, hallgat, alkalmazkodik, ráhagy ... ) Ez a felállás évekig is jól, akár gond nélkül működhet. Ám amikor a hallgatag fél már  nem akar észrevétlen lenni, korlátozva érzi magát a szabadságában, a kiteljesedésében és már nem ért mindenben egyet a párjával és ennek hangot is ad, az addig csendes , „ langyos vizű ” kapcsolat átvált olasz stílusra. Amolyan temperamentumos, tányérdobálós változatra. És a párok csak nézik és nem értik, miért történik mindez velük és hogyan tovább, vele vagy nélküle.

Tehát, ha eddig a beszélgetésetek a hétköznapi rohanásban többnyire arról szólt, hogy : „ Befizetted a számlákat ? ” vagy „ Ne felejts elmenni a gyermekekért 5- re ”, akkor nagyon itt az ideje, hogy azért kezdj el beszélgetni a pároddal, hogy jobban megismerd őt. Hidd el, még 28 év házasság után is tudhatsz meg újabb dolgokat a párodról. Hiszen az élethelyzetek napról –napra változnak körülöttünk, más és más érzések kavarognak bennünk, amik különféle reakciókat és cselekvéseket váltanak ki belőlünk. Vannak hasonló helyzetek, de még sincsen 2 egyforma. És attól függően épp milyen tudatszinten állunk, két hasonló helyzetről 2 vagy több különböző tanulságot vonhatunk le és megoldási módokban is mást választhatunk. Ha figyelsz a párodra,  az érzéseire, ha törődsz vele, megérted mit miért választ úgy, ahogy és segítheted a megoldási folyamatában. Így, ha mindketten elégedettek lesztek, elfogadhatóvá tudtok tenni élethelyzeteket, közös célok felé  azonos irányba tudtok haladni, boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatotok lesz, ami csak elősegíti a csodás nyári élményeitek begyűjtését.

josh-applegate-327763-unsplash.jpg

Ami pedig a vadidegenekkel való kommunikációt illeti, az is számtalan jó tapasztalatot és akár újabb barátságokat és kötődéseket hozhat.

Hozzon az idei nyár a Ti életetekbe is számtalan jó lehetőséget és sok-sok vidám élményt !

CSATLAKOZZ a csoportunkba !

Ami nélkül egy tudatos utazó biztosan nem megy nyaralni ...

A tudatos emberek abban különböznek kevéssé tudatos társaiktól, hogy  nem elvárásokkal, hanem nyitott szívvel, befogadóan mennek nyaralni. Nem azt várják el, hogy olyan , vagy még jobb módban éljenek ott , mint otthon, vagy, hogy épp körülugrálják őket. Ők szerényebb körülményekkel is beérik, ami a szállást illeti. Számukra az élményszerzés, a tapasztalatgyűjtés az első számú dolog nyaraláskor. Ők azok a típusú emberek, akik úgy vélik, történjék bármi, az úgy van jól. Épp ezért az ilyen emberek sohasem mennek nyaralni jegyzetfüzet nélkül. Elárulom a 3 legfontosabb dolgot, amire használják ők a füzetet. Ha Te is szeretnél tudatos utazó lenni, szerezz be egy füzetet és irány a nagyvilág

Egy jegyzetfüzet  jó lehetőség arra, hogy ...

stil-243541-unsplash.jpg

1.      összegyűjtsd az emlékeidet

 

Hogy ez mit is jelent pontosan, ezt korábban én is még csak sejtettem. Fogalmam sem volt, miről is kellene írni egy ilyen füzetbe. Az első ilyen füzetem tulajdonképpen az aznapi programok leírásából állt. És ez így ment évről – évre, egészen tavalyig. Akkor ugyanis történtek olyan dolgok az életemben, a  környezetemben, melyek nagy hatást gyakoroltak rám, sajnos nem jó értelemben, ugyanakkor semmilyen ráhatásom nem volt rájuk. Mire a nyaraláshoz érkeztünk, tehetetlennek és szomorúnak éreztem magamat. Így mentünk el nyaralni. Mikor megérkeztünk, azt mondtam magamban, hogy ez  nem véletlen, hogy itt vagyok e csodás helyen és megfogadtam,hogy semmi és senki nem fogja elrontani sem a kedvemet , sem a nyaralásomat. És nem is hagytam. Ezek után a tavalyi év felül múlta minden várakozásomat. És nem a hely szépsége tette ezt velem. Valami új és felejthetetlen élményt hozott. Ez nem egy  szimpla nyaralás volt. Ez egy fantasztikus utazás önmagammal kapcsolatban. Elkezdtem nemcsak nézni, de látni a világot. És nem olyannak látni, ahogy elképzelem, hanem amilyen. Észrevettem a különbségeket tájak, emberek, szokások, életmód, ételek ... között és ezeket le is írtam. Az összegyűjtött információk sokat elárulnak  az ottani emberek jelleméről, életmódjáról. Mindez segíti mások megértését, elfogadását . Sok ötletet láttam, melyet azóta meg is valósítottam itthon.

2.      fejlődj általa

 

 Hogyan ? Sok tanulságot vonhatsz le abból, ami és ahogyan történik veled, veletek a nyaralás alatt. Sok-sok felismerést tehetsz, ami tovább vihet utadon. Pl.   a mi  hajónk  elment, mert mások információira hagyatkoztunk az indulási  időpontot illetően anélkül, hogy magunk néztünk volna  utána a dolgoknak.

De vajon az életed egyéb területein megégetted már magad ilyen dolog miatt, amikor másra hagyatkoztál és emiatt rosszul sültek el a dolgok ? Netán valamely dologgal kapcsolatban aktuális lenne, hogy magad szerezz plusz információkat ? Az előrébb vinné a dolgaidat ?

 Mit tettünk, miután elment a hajónk ? Vártunk. És aztán ?  Nem, nem bosszankodtunk, bár megtehettük volna. Érdeklődtünk. Más hajók kapitányánál.

Vajon a te problémáid megoldását előrébb vinné, ha mernél kérdezni ? Kitől és mit kérdeznél ? Mi tart vissza attól, hogy kérdezz ?

Érdeklődésünkre az egyik kapitány pont ment arra a szigetre, ahová mi is szerettünk volna átjutni, de azt mondta, csak úgy mehetünk, ha csatlakozunk egy külföldi csoportra, amelyiket épp várja, egyébként nem tud minket átvinni. Megegyeztünk.

Van olyan a céljaid között, vagy a problémáid megoldását illetően olyan, amiben segítene, ha egy közösség, egy csoport támogatna ?

Hazafelé jövet vihar közeledett és nem indult vissza az a hajó. A legtöbb ember pánikba esett volna ettől, de mi nem.

Te el tudod fogadni azt a helyzetet, amikor valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezted ?  Meglátod benne a jót ? Tudod és elfogadod, hogy bármi történik, az érted történik ?

Mi azt mondtuk, sebaj, legfeljebb megnézzük, milyen az éjszakai élet a szigeten és a napfelkeltét. Ahogy ezt eldöntöttük, elindultunk tovább a városka felfedezésére. Aztán  később egy hajó futott be  egy másik kikötőbe , amely  hamarosan indult is vissza pont a mi szálláshelyünkre. Ennek a hajónak nem ártott a hullámzás és gyorsabb is volt, így még a vihar előtt haza is értünk. Miután lélekben és gondolatban elengedtük a görcsös akarást, hogy de már pedig nekünk haza kell érnünk, maguktól megoldódtak a dolgok, az Égiek a segítségünkre siettek.

Te rá mered bízni magad az Égiekre ? Benned vannak görcsös akarások, hogy elérd a célod ? Ugye, mi mindenre rávilágíthat egy egyszerű kis kiruccanás, ha figyelmes vagy ? És, ha így állsz a dolgokhoz, van ami kihozhat a sodrodból? van ami megakadályoz abban, hogy jól érezd magad? Ugye, nem ?

Ha ezeket az élményeidet összegyűjtöd, még könnyebb lesz majd visszaemlékezni , milyen csodás élményekben volt részed – sok olyanban is, melyről álmodni sem mertél – és láthatod, mit fejlődtél az évek alatt.

3.      hálafüzetként is használhatod

 

A hálafüzetbe mindazt leírhatod, amiért hálás voltál aznap és amiért hálát adhatsz a mindennapokban. Könnyebb észrevenned, mi mindenért lehetsz hálás, ha odafigyelsz a helyiek életvitelére, életkörülményeire, szokásaikra.(Csak egy pofonegyszerű példa: sok országban az angol toialettek helyett amolyan „ pottyantós wc ”- ket használnak. El sem tudod képzelni, milyen hálásak voltunk, amikor ráakadtunk végre egy normál wc-re  nyaralás közben. Mi egyébként fel sem figyelünk már rá, az életünk része. De a hiánya rávilágított, hogy még ezért az apróságért is hálásak lehetünk.)

Azzal, hogy minden nap leírod azokat a főbb dolgokat, amikért hálásak vagytok, ezzel tulajdonképpen elindítod egy új szokás bevezetését az életedbe. Az Égiek igen hálásak azért, ha kinyilvánítjuk köszönetünket feléjük mindazért, amink van és ahogyan élünk. Tedd magad is szokássá a hálaírást !

És ami a hab a tortán, háládért cserébe  bekerülsz az Élet nagy körforgásába. Felgyorsulnak a  céljaid megvalósítását elősegítő folyamatok, segítségedre sietnek emberek, váratlan bevételekhez juthatsz és még sorolhatnám sokáig mindazokat az élményeket, melyek a hálaírásnak köszönhetőek.

Sok sikert hozzá ! 

 

Így NE indulj a pároddal nyaralni ...

Sokan úgy gondolják, a mindennapi stressz levezetésére, a nézeteltérések, a súrlódások elsimítására nincsen jobb alkalom, mint egy nyaralás. Én nem így gondolom, mindjárt el is mondom, miért. Aktuális most a téma , hiszen az utazások ideje van és mivel több egyéni konzultációm során előjött az alábbi probléma, úgy gondoltam, írok róla pár gondolatot.

egyensulyepito.jpg

Ha abba bízva indulsz el nyaralni, hogy majd ott minden rendbe jön, csalódni fogsz

 

 S a csalódottságod még az életkedvedet is elveszi majd, ahelyett, hogy csodás élményekben lenne részetek. Természetesen nem az a megoldás, hogy ne menj sehova. Mielőtt azonban elindulnál, utazás előtt számos dolgot meg kell tenned, előre el kell készítened, vagy épp befejezned. Azonban van egy nagyon fontos dolog, amit nem hagyhatsz ki, ha épp úgy érzed, nem vagytok egy hullámhosszon a pároddal. Ez pedig nem más, mit amit édesanyámtól tanultam, hogy :

„ Soha ne feküdj le haraggal a szívedben ”

 

Ha azt látod, hogy valami bántja a párodat, kevésbé lelkes az utazás hallatára, vagy talán komolyabb gondotok, nézeteltérésetek támad, azt nem lehet csak úgy félre tenni. Az nyomot hagy benned. Amolyan tüskéket, melyek újra és újra olyan „ helyzetbe ” kerülnek, hogy ismét fájdalmat okoznak  majd neked. A tüske lehet neheztelés, félelem, tehetetlenség érzés, düh, harag, ... számos formája létezik. Egy közös bennük, hogy boldogtalanná tesznek. És ezt az érzést  még a csodás táj látványa sem képes feloldani.

Nincs mese, elő kell hozakodni vele

 

Bármilyen gondotok is van a pároddal, - vélt vagy valós sérelmek - azzal elő kell hozakodni még az utazás előtt. Meg kell beszélni, bármilyen fájdalmas is. Gyakran hallom a kérdést, hogy : „ Jó, de már megint én kezdeményezzek ? ” A rossz hírem az, hogy ezt neked kell eldöntened. Ezt szoktam mondani a vendégeimnek is. Azt csak Te tudod, hogy mennyit ér meg ez a kapcsolat számodra és azt is Te tudod jobban, hogy milyen stílusú a párod és hogyan reagál a kezdeményezésedre és ez mennyire bevett szokás, hogy komoly ügyekben te indítasz beszélgetést.

Ha úgy döntesz, hogy megér ennyit ez a kapcsolat a számodra,

 

akkor haladéktalanul indíts beszélgetést a témával kapcsolatban. Minél előbb, annál jobb ! A következő kérdés a konzultációimon az szokott lenni, hogy :  „ Jó, de hogyan ? ” Tapintatosan, finoman és persze, a kellő pillanatot elcsípve. Semmiképpen nem kritizálva, nem bírálva, nem ítélkezve, nem kérdőre vonva.

Az alábbi kérdéseket bátran felteheted, a témához illeszkedő sorrendben

 

 • Mi bánt ?
 • Mitől éreznéd jobban magad ?
 • Mivel lennél elégedett a témával kapcsolatban?Mi lenne számodra az elfogadható megoldás ?
 • Mit tehetnék én érted, vagy a helyzet megoldásáért ?
 • Tud – e valaki a segítségedre lenni a témában ?
 • És ... nyugodtan megkérdezheted azt is, hogy : Elmondhatom én mit gondolok erről vagy arról a helyzetről, témáról ?

Sok bátorságot ! Ha megéri, lépj ! És legyen szép utatok, mesés élményeitek !

CSATLAKOZZ a csoportunkba !

Add tovább a szoknyád, egészségessé tesz !

Mindannyiunkkal megesik, hogy megtetszik egy ruhadarab a kirakatban, majd szinte gondolkodás nélkül megyünk be az üzletbe. Aztán mire felocsúdunk, már kifelé jövünk a boltból, kezünkben az ajándékszatyorral, melynek mélyén ott csücsül az áhított ruhadarab. Otthon pedig csak gyűlik - gyűlik a sok ruha. Nem férsz tőlük. De mit árthat neked, ha mindez túl gyakran történik meg veled ? Nem, most nem a pénztárcád apadására gondolok. Elárulom, mindjárt.

pete-bellis-278587-unsplash.jpg

Tovább

3+1 pünkösdi jel, ami új erőt adhat a hétköznapokhoz – Használd ki !

A pünkösdi ünnepkör történetét és hagyományait - mint termékenységvarázslás, virághintés, párválasztás - mindnyájan ismerjük. Azonban van egy másfajta jelentése , megközelítése ennek az ünnepnek a mai ember számára, mely hasznos lehet hívők és nem hívők számára egyaránt.

punkosdi_rozsa_alisa-anton-84632-unsplash.jpg

Tovább

Szeretet - téveszmék a párkapcsolatban

Hallottad már azt,  - netán Te is mondtad már, -  hogy „ Nélküled félember vagyok ! vagy  „ Te vagy a jobbik felem ! „ vagy „ Ha Te nem lennél, mit kezdenék nélküled ? ” Talán nem is tudsz róla, hogy mindezzel mennyire ALÁÁSOD AZ ÖNBECSÜLÉSEDET.Társas kapcsolatokban élünk, de vannak dolgok,

pablo-heimplatz-317359-unsplash_2.jpg

Tovább

4 + 1 kérdés amit feltétlenül tegyél fel magadnak, ha nehéz helyzetben vagy

Gyakran előfordul, hogy annyira belefeledkezünk a szürke hétköznapok monoton forgatagába, Annyira összpontosítunk minden idegszálunkkal, hogy megtaláljuk a megoldást problémáinkra, hogy eközben szemünk elől veszítjük a lényeget. Ez az írás segíthet, hogy újra meglásd a fától az erdőt.

kyle-broad-29486-unsplash.jpg

Tovább