Érezd jól magad Te is ...

Egyensúlyépítő

Mire jó lehetőség egy nyaralás - 4+1 tipp  

2018. augusztus 03. - Balogh Ilike

Mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor szükségét érezzük, hogy kicsit össze szedjük magunkat, feltöltődjünk. Biztosan Te is jól tudod, hogy ez gyakran azzal jár, hogy felül kell bírálni korábbi szokásainkat; elengedni néhányukat  vagy épp újakat „ kellene ” bevezetnünk. Valljuk be őszintén, egyik sem könnyű.

Itthon persze nehezen kezdünk neki, mert nincsen időnk, ... de sebaj, jön a nyaralás

david-potaczala-721043-unsplash.jpg

Ott lesz időnk. Legalábbis sokan így gondolják. Hát, ez nem biztos, hogy így van, de talán mégsem lehetetlen vállalkozás. Pici tudatossággal, odafigyeléssel tényleg  elkezdhetünk kialakítani pár olyan szokást, aminek később is hasznát vehetjük. Nézzünk ezek közül most ötöt !

4+1 nem túl nagy erőfeszítést igénylő szokás, mely hasznodra lehet az életed több területén is

 

Mielőtt rátérnék az elsőre, el kell, hogy mondjam, nem hiszek a 21 napos szokás kialakításban. szerintem egy szokás beépüléséhez ez túl kevés idő. Ennyi idő alatt szerintem csak annyit lehet elérni, hogy képes legyél minden nap rávenni magad, hogy megtegyél valamit, ami majd szokásoddá válik és ösztönösen jön később. De azt is el kell, hogy áruljam, ez a legnehezebb lépés. Hiszen egy jövőbeli cél, eredmény, aminek érdekében próbálod magad rávenni  egy új cselekvésre, szokássá tenni azt, nem biztos, hogy elég motiváló számodra ahhoz, hogy ha esik, ha fúj, megtedd a szükséges cselekvést érte. Szóval, lássuk az első szokást :

A nyaralás jó alkalom, hogy

 

1. Megtanulj úszni az árral -

Itt arra gondolok, hogy ne akarj mindig mindent megtervezni percről percre, aztán pedig folyamatos kontroll alatt tartani, hogy minden a tervek szerint menjen. Hagyj esélyt a „ véletleneknek „ is ! Légy spontán és nyitott mindenre ! Nyaraláskor tedd meg azt, hogy előre megtervezett cél nélkül indulj el felfedező útra valamerre az adott településen, vagy a hegyekben, vagy a parton ... és ne érdekeljen, hová jutsz el. Csak fogadd be az új élményeket, tapasztalásokat, amiket megélsz útközben.

mark-bosky-32112-unsplash.jpg

 2. Kilépj a komfortzónádból ,

feszegesd a határaidat – Itt az alkalom, hogy legyezgesd a hiúságodat és szembe nézz a félelmeiddel vagy tegyél végre a céljaidért, álmaidért. Ha teheted, csinálj valami olyat, amit eddig soha. Lépj meg valami olyat, amilyet eddig nem mertél bevállalni. Bármi lehet az. Menj el egy vasakkal, láncokkal teli via ferrata útra, ülj fel egy nyitott libegőre, ha nem érzed úgy, hogy képes vagy a legtöbb nőiességet kihozni magadból ráadásul még béna is vagy a táncban, menj el egy hastánc kurzusra. Vagy azt hiszed nem tudsz jobbat rajzolni pálcika embernél ? Menj el egy jobb agyféltekés rajz tanfolyamra , vagy állj két lábbal a jeges patakba, hogy megtisztulj... Ismétlem, bármi lehet. Amitől jobban érzed magad, ami ha megtetted felszabadít.

37769190_1753717238079962_7654883150388002816_n.jpg

3. Kezdj el befelé figyelni -

 Elkerülhetetlen, hogy különféle kalandokba , helyzetekbe ne keveredj nyaralás közben. Ha tudatosan figyeled a történések hatására feljövő érzéseidet, onnan már csak 1 lépés, hogy megértsd,  mit akar az élet megmutatni neked mindezzel.

Ha például a pincérek mások rendelését teszik le az asztalodra, felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon vannak – e az életedben olyan dolgok, amelyek tulajdonképpen nem a sajátjaid, de  Te  magadénak érzed őket és felelősséget érzel arra,hogy megoldd. Vagy fordítva, - ha a  Te rendelésedet viszik más asztalára – életed mely területén érzed azt, hogy mellőzve vagy ? És, ha megérted a tanítást, már ott a lehetőség, hogy változtass a nyomasztó helyzeteden, feltéve, ha valóban akarod (nem hátráltatod tudat alatt valamivel magadat )

yoga-2176668_640.jpg

4.Ráébredj azokra a dolgokra, amiért hálás lehetsz és tedd a hála adást szokásoddá

A hétköznapokban gyakran  természetesnek veszünk dolgokat, pedig nem azok. Légy hálás ! Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy észre veszed a különbségeket az ottani élet és aközött , ahogyan Te élsz.

Például, Velencében sétálva ráébredsz,  hogy itthon mennyivel egyszerűbben juthatsz el egyik helyről a másikra, ahová csak szeretnél. Nincsenek csatornák, nem kell feltétlenül  vízi járműre szállnod. Arról már ne is beszéljünk, ha mindezek mellett még víziszonyod is van. Vagy a sikátorokat járva kiérződik amolyan ódon, kicsit dohos szag a lakásokból. te is tudod, milyen egészségtelen ez. Ugye, máris egy újabb dolog, amiért hálás lehetsz, ha Neked nem ilyen lakásban van módod élni.

tessa-rampersad-335923-unsplash.jpg

+ 1 Ha eddig nem volt szokásod, épp itt az ideje, hogy elkezdj kommunikálni másokkal

Meglepő, mennyire nem kommunikálnak egymással a párok. És erre gyakran nyaraláskor döbbennek rá. Vagy ami a leggyakoribb a hozzám érkezők konzultációján az az, hogy a párok között egyoldalú a beszélgetés.Az egyik fél beszél, a másik hallgat, épp úgy, mint a hétköznapjaikban, otthon. ( Ez jelentheti azt, hogy nem mondja ki a véleményét, tűr, hallgat, alkalmazkodik, ráhagy ... ) Ez a felállás évekig is jól, akár gond nélkül működhet. Ám amikor a hallgatag fél már  nem akar észrevétlen lenni, korlátozva érzi magát a szabadságában, a kiteljesedésében és már nem ért mindenben egyet a párjával és ennek hangot is ad, az addig csendes , „ langyos vizű ” kapcsolat átvált olasz stílusra. Amolyan temperamentumos, tányérdobálós változatra. És a párok csak nézik és nem értik, miért történik mindez velük és hogyan tovább, vele vagy nélküle.

Tehát, ha eddig a beszélgetésetek a hétköznapi rohanásban többnyire arról szólt, hogy : „ Befizetted a számlákat ? ” vagy „ Ne felejts elmenni a gyermekekért 5- re ”, akkor nagyon itt az ideje, hogy azért kezdj el beszélgetni a pároddal, hogy jobban megismerd őt. Hidd el, még 28 év házasság után is tudhatsz meg újabb dolgokat a párodról. Hiszen az élethelyzetek napról –napra változnak körülöttünk, más és más érzések kavarognak bennünk, amik különféle reakciókat és cselekvéseket váltanak ki belőlünk. Vannak hasonló helyzetek, de még sincsen 2 egyforma. És attól függően épp milyen tudatszinten állunk, két hasonló helyzetről 2 vagy több különböző tanulságot vonhatunk le és megoldási módokban is mást választhatunk. Ha figyelsz a párodra,  az érzéseire, ha törődsz vele, megérted mit miért választ úgy, ahogy és segítheted a megoldási folyamatában. Így, ha mindketten elégedettek lesztek, elfogadhatóvá tudtok tenni élethelyzeteket, közös célok felé  azonos irányba tudtok haladni, boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatotok lesz, ami csak elősegíti a csodás nyári élményeitek begyűjtését.

josh-applegate-327763-unsplash.jpg

Ami pedig a vadidegenekkel való kommunikációt illeti, az is számtalan jó tapasztalatot és akár újabb barátságokat és kötődéseket hozhat.

Hozzon az idei nyár a Ti életetekbe is számtalan jó lehetőséget és sok-sok vidám élményt !

CSATLAKOZZ a csoportunkba !

süti beállítások módosítása